Growth Hacking, pazarlama alanında bir şirketin büyüme odaklı yapılan ve uygulanan strateji ve planlamaların hazırlanmasıdır. Süreç ile aynı zamanda disiplinler arası becerileri de içinde bulundurmaktadır. Kullanıcılarla buluşturulmak üzere hazırlanan stratejik bir büyüme planlamasıdır. Kavram olarak yeni karşımıza çıksa da, yıllardır birçok firma tarafından “Büyüme Stratejisi” olarak kullanılmakta ve projeler gerçekleştirilmektedir.
Bu strateji ve planlama içeriğinde ise en çok SEO, içerik pazarlama, viral ve sosyal medya pazarlama gibi kavramlar yer almaktadır. Belli bir donanıma sahip uzman kişiler tarafından yönetilmektedir.
1- Growth Hacking Ne Demek?
Günümüz zamanında Dropbox firma danışmanlarından biri olan Sean Ellis tarafından sunulan Growt Hocking kavramı görülmektedir. Birden çok farklı alanın incelenmesi ile büyümenin en etkili yolarının bulunması hedeflenmektedir. Herhangi bir işletmenin satış, ürün geliştirme ya da pazarlama gibi alanlarının incelenmesi ve büyümeyi amaçlayan stratejilerin hazırlanması süreci olarak karşımıza çıkmaktadır.
Growth Hacking kelime olarak incelendiği zaman, Growth ve Hacking olarak ele alınmaktadır. Growth, bölümüne bakıldığı zaman karşımıza sosyal ağlarda ya da internetteki büyüme metrikleri bazlı konular ele alınmaktadır. Hacking kavramı ele alındığı zaman; yeni fikirler veya farklı düşünceler ile standart metotlardan uzak, farklı yol ve yöntemlerin kullanılmasıdır. Yani burada hacking denilince akıllara yazılım korsanlığı ya da kaynakları ücretsiz ele geçirmek gelmemeli. Farklı yol ve stratejileri belirleyerek ilerleme gelmelidir.
1.1- Growth Ne Demek
Growth kısaca startup bir şirket ve bu şirkette hızlı büyümenin gerçekleşmesi adına engellerin verilere dayalı stratejiler ile çözümlerin ortadan kaldırılması ve sürdürülebilir bir büyüme hedeflenmesidir.
2. Growt Hacker Ne Demek?
Growth Hacking bünyesinde pazarlama uzmanı ve aynı zamanda analitik araçların kullanımını gerçekleştiren kişilere “Growth Hacker” denilmektedir. SEO alanında, sosyal medya planlarında, kullanıcı test ya da anketlerinde tüm bunların yanı sıra viral içerik konusunda alanında donanıma sahiptirler. Growth Hackerlar, online olarak hizmetlerini sunmaktadır ve her türlü konuları test ve analiz ederek ilerlemektedirler. Ölçümlerini ise online olarak aktarmaktadırlar.
2.1- Growth Manager Ne Demek?
Growth Hacker olarak bilinen kişinin bir diğer adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Growth manager (growth markater), büyümeyi gerçekleştirmek adına büyümeyi yöneten kişidir. Farklı alanlara sahip bilgilerini hipotezlerde ve stratejilerde kullanmaktadır. Pazarlamacı ve aynı zamanda işini çok iyi yapabilecek donanıma sahip olmaları, kendilerini öncelikli kılmaktadır.
3- Growth Hacking Nasıl Çalışır?
Growth Hacking, çağımızda çokça sosyal medya sitelerinde ve veri depolama sitelerinde aktif bir şekilde bu strateji kullanılmaktadır. Hazırlanan, kullanılan ve her zaman büyümeyi amaçlayan bu strateji nasıl çalışmaktadır?
3.1- Growth Hacking Çalışma: Güçlü Bir Analiz
Hızlı ve süregelen büyümeye dair growth hackerlar tarafından analiz yapılması gerekmektedir. Sorunları bulabilmek ve pazarlama çalışmaları ile birlikte site uygulaması içerisinde hareketliliği iyi analiz yapmak gerekmektedir. Bunların yanı sıra Google Analytics ya da Mixpanel gibi dünyaca ünlü araçların kullanımına hakim olmaları şarttır. Bu araçların teknik kurulumlarına ve araçlardan gelen veri okunmaları gerekmektedir. Yorumlanma ve istatistiksel verilerin incelenmesi de sonraki aşamaları takip etmektedir.
3.2- Growth Hacking Çalışma: Yüksek Donanım Ve Teknik Bilgi
Growth Hacking, hızla büyümeyi sağlayan projeleri içerirken, fikirlerin test edilmesi ve yeni fikirlerin uygulanması esasına dayanmaktadır. Bunun için de Growth managerlerin yüksek donanım ve teknik bilgi gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
3.3- Growth Hacking Çalışma: Yeni Fikirler Açısından Yeteneklilik
Growth Hackerlar; güçlü bir analiz ve yüksek donanım ve teknik bilgi gücü ihtiyacı yanında farklı çözüm üretmektedirler. Yaratıcı düşünceye hakim olan ve farklı sektörlerdeki bilgilerini problemler karşısında kullanabilmeleri gerekmektedir.