Web sitelerinin internetteki popülaritesi ve en çok tıklananlar arasında sıralanması belirli koşulların uygulanmasına bağlıdır. Bu koşulların garanti altına alınması ve web sayfalarının, istatistiksel veriler incelenerek buradan elde edilen verilere karşı değerlendirilerek kalitelerinin artırılması mümkündür.
Google Trends Ne İşe Yarar?
Google Trends, web sitelerinin arama eğilimlerini ve bu oranların kaymasının nedenlerini, özellikle Google’daki büyük verileri inceleyen bir sistemdir. Ücretsiz bir uygulama olarak çalışan Google Trends, arama motorunda en çok aranan kelimeleri, terimleri ve kelime öbeklerini tahmin etmek için seçenekler sunar. Bu şekilde, web sitesi trafiğini artırmak için bir yol haritası çizmek daha kolay hale gelir. Trendler uygulaması, yalnızca mevcut arama sonuçlarına değil, aynı zamanda geçmiş trendlere de erişim sağlar.
Google Trends’in Avantajları Nelerdir?
Google Trends, SEO uygulamalarının temel unsurlarından biridir. Uygulama, Türkiye’de ve dünyada en çok aranan konulardan, sezonluk arama trendlerine kadar her şeyin başında çıkan anahtar kelimeleri listeleyerek çeşitli avantajlar sunuyor. Uygulamanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Google Trendler’de herhangi bir konuda aynı anda 25 terime kadar arama yapabilirsiniz.
Dünyada en çok aranan kelimeler için tahminleri göster.
Bir seçenek olarak, geniş bir zaman diliminde en çok arzu edilen olarak derecelendirilmiştir.
Seçilen konu veya kelimelerin daha fazla arandığı zaman ve günleri ortaya çıkarır.
Uygulama, farklı alan aramalarını değerlendirir, hangi ülkede hangi aramaların yapıldığını belirlemek için çok faydalıdır.
Sektörel bazda hangi konuların periyodik olarak yayıldığını ortaya koymaktadır.
Sadeliği ve kullanım pratikliği sayesinde sıfır maliyetle birçok avantaj sunar.
Aramalarda hangi web sayfalarının görüneceğini belirler.
Google Trends, özellikle e-ticaret ve pazarlama işletmelerinde profesyonel çalışmayı harika bir ödeme seçeneği olarak desteklemektedir.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google Trends, kullanım kolaylığı ile dikkat çeken ve web sitelerinin performansına büyük katkı sağlayan bir uygulama. Uzantının sağladığı uygun arama yöntemleri ile site eğilimleri kolayca değerlendirilir.
Google Trends uzantısı, doğrudan tarayıcıda kullanılabilen bir seçenektir. Uzantının arayüzüne trendler.googlee.com üzerinden erişilebilir. Uygulama üzerinde yapılan işlemler, Google arama motoru üzerinden yapılan aramaları listeler ve bu listeleri karşılaştırarak gerekli verileri sağlar. Uygulama üzerinden gerçekleştirilen tarama işlemleri çeşitli temel unsurlardan geçmektedir. Google Trendler aracılığıyla ticaret yapmak için kullanılan temel kavramları ve önemli konuları gözden geçirelim.
Noktalama
Noktalama, trend analizinde algoritmalar için önemli ipuçları sağlar. Bu şekilde analizlerin doğru sonuçlara ulaşmasını sağlamak mümkündür. Uzantıda kullanılan her noktalama işaretinin farklı işlevleri vardır. Bu noktalama işaretlerini kullanarak analitik verileri daha net bir şekilde öne çıkarmak mümkündür. Kullanılan noktalama işaretlerini ve anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Çift Tırnak: Analizde özellikle belirtilmesi gereken kelime veya deyimler tırnak içine alınır. Belirsizliği giderme ifadeleri, tırnak içinde kelime veya tümceden önce veya sonra kullanılabilir. Örneğin; “Araştırma Yöntemleri”.
Aramada kullanılan alıntı, zaman aralığı, ürün türü, renk tercihleri gibi birçok öğe konu analizinde kullanılabilir. Örneğin; Güncel ürün fiyatlarını takip etmek için “son 1 ay” veya “en düşük fiyat” gibi terimler kullanarak ürün fiyat düşüşlerinden zamanında haberdar olabilirsiniz.
Artı işareti: Ayrıştırmada “veya” anlamına gelen () işareti, alternatif olarak iki farklı kelimeyi belirtmek için kullanılır. Örneğin; Araştırma analizi: araştırma veya analiz. Farklı verilerin aranması ve incelenmesinde alternatiflerin kullanılması araştırmayı daha etkili hale getirecektir. Bu doğrultuda iki veya daha fazla alternatif belirtmek için; “Siyah kazak kırmızı kazak mavi kazak\” olarak belirtilen aramalarda, siyah kazak için yeterli kaynak yoksa kırmızı veya mavi kazak için de kaynak sağlanır.
Eksi işareti: Analizde iki kelime arasında kullanılan (-) işareti, ikinci yazılan kelimenin hariç tutulduğunu gösterir. Örnek: araştırma – analiz: analiz hariç. Analizde iç içe geçmiş konuların karmaşık olmaması için konuları basitleştirmeyi seçebilirsiniz. Örneğin A isimli bir telefon şirketinin ürünlerini test etmek istiyorsunuz fakat sadece X örneğini bulmanız gerekiyor ve analize Y örneğini dahil etmek istemiyorsunuz. Bu durumda analizinizde “A Firması – Model Y” ibaresini kullanırsanız A firmasının ürünlerini Y modelini hariç tutarak inceleyebilirsiniz. Bu terimler,
Trends uygulaması üzerinden giriş yapmadan aramaya erişerek aranabilir.
Son Haberler ve Analizler
Google Trends’in sunduğu Son Haberler ve Analiz hizmeti ile dönemsel olarak tarihsel araştırma ve analizler yapılabilmektedir. Dünyada veya ülkede en çok aranan ve kullanılan başlıklar bu alanda ortaya çıkarılabilir. Bu sayede yıllık arama trendleri, sezonluk listeler ve içerikler bir zaman dilimi verilerek gözden geçirilebilir.
Son Trendler
Son Trendler, Google Trendler’de listelenen en popüler aramaları ifade eder. Bu noktada genel olarak Google’da aranan son 10 kelime listelenebildiği gibi en çok aranan belirli konular da listelenebilir. Bu sayede sektör bazında en çok aranan kelimelere ulaşılabilmektedir. Bundan elde edilen bilgiler, içerik üretiminde büyük fayda sağlayacaktır.
Yıl Arama Trendleri
Google Trendler, yıllık bazda en çok aranan arama trendlerini listeler ve bu analizler sonucunda ortaya çıkan başlıklar gelecekteki araştırmalar için bir rehber olarak kullanılır. Bu aşamada farklı zaman dilimlerinde ve farklı saha konularında analizler yapılabilir.
Google Trends arama analizlerinde yıllık arama yapmak için bir zaman aralığı girerek yıllık sonuçlara odaklanabilirsiniz.
Trend olan kelimeler, Google Alert uygulaması aracılığıyla periyodik olarak raporlanabilir. Bu sayede trend olan ifadelere anında ulaşılabilir ve kullanılabilir. Bu uygulama aynı zamanda Google Trends’te olduğu gibi bir g-mail adresi ile de kullanılabilir.
Google Trends ile ajandanızı daha hızlı takip etmek için farklı konularda alarmlar oluşturabilirsiniz. Örneğin, gündemdeki bir konuyla ilgili haberleri takip etmeniz gerekiyorsa veya bir indirim süreci izlemeniz gerekiyorsa, bu konuları anahtar kelimeler ve etiketler aracılığıyla özelleştirebilirsiniz. Oluşturduğunuz alarmlar için hatırlatma aralığını ve sıklığını ayarlayabilirsiniz.
İçerik haberleri Google’dan takip edilebilir. Bu yöndeki analizler Google Haberler üzerinden gerçekleştirilebilir.