İnsanlar global çağ koşullarında bulunulduğu için kendi web sayfalarını kurmaktadır. Bu durum ile Google Analytics kişinin hedeflerine ve başarılarına odaklanmaktadır. Kullanıcı kendi web sitesinin etkinliğini ölçmek için birçok yöntem var fakat en etkili yöntem olarak dönüşümleri izlemek olarak denilebilir. Web sayfası kurucuları kendi web sayfalarının dönüşüm takibi ile güncelleme durumlarında etkili olabilmektedir. Bir web sayfası kurucusunun en büyük hedefi kurduğu sitenin istenilen düzeyde fayda ve getiri sağlamasıdır.
Dönüşüm hedefleri sitenin başarısını ölçmektedir. Genel anlamda kurulan web sitesinin ziyaret anlamında yeterince gelen ziyaretçiler web sitesi kurucusunun istediği etkinlikleri yapıp yapmadığını gösterir. Bu durumda web sitesi kurucusunun iş hedeflerine ulaşıp ulaşmama hususunda önemli gelişmeler gösterir. Web kurucusu sayfa kurmadan önce hedefler belirlemeli ona göre kendine yol haritası çizmelidir. Hedefler olmadan Google Analytics’ten tam olarak yararlanma ihtimali olamaz, web sitesinin performansını tam olarak ölçülemez. Bu nedenle web sayfası kurmadan önce hedefler belirlenmelidir.
Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?
Genel anlamda bakıldığında internet ortamında kurulan birçok web sayfası bulunmaktadır. Bu sayfaları analiz etmek değerlendirmek Google için önemli olmaktadır. Google Analytics web sitelerinin kullanıcı davranışlarını, lokasyonlarını , e-ticaret oluşumlarını ve bunun gibi birçok veriyi ölçen araç olarak adlandırılabilir. Yani daha kısa bir tabir kullanılmak istenirse Google Analytics popüler bir ücretsiz web sitesi analiz platformudur.
Google Analytics web sayfası kurucularının daha çok sayfaya gelen ziyaretçilerin web sitesi ile ilgili trafiği takip etme anlamında önemlidir. Google Analytics web yöneticilerinin bir web sitesinde oluşan ziyaretçi etkinliğini anlamalarına yardımcı olacak opsiyonlar sunar. Diğer taraftan Google Analytics web sayfasının kurucusunun Google Analytics hesabından çıkan verileri önemli bir ölçüde basitleştirme görevini üstlenmiştir.
Google Analytics Ana Sayfası
Bir web sayfası kurucusu Google Analytics hesabına giriş yaptığı zaman kendi kurduğu web sitelerinin listesini görebilmektedir. Bu liste web sayfası kurucusunun kurmuş olduğu sayfaların listesi, oturum sayısı, oturum süresi gibi özellikler ile alakalı hemen hepsi yer almaktadır. Kurucunun birden fazla web sitesi varsa yani arama anlamında zorluk yaşamaması için sayfanın adını tarih kutucuğunun altında bulunan arama butonundan arama yapılabilir. Web sayfası kurucusu belirli bir zaman diliminde istediği takdirde verileri görmek için tarih aralığını kullanabilir.
Her bir internet sitesinin verileri, karşılaştırılan vakit aralıklarını yansıtacak biçimde değişmiş olduğu için, hangi internet sitelerinizin daha çok ya da daha azca trafik ve dönüşüm sağladığını görmek kolaydır. Belirli bir internet sitesi hakkındaki daha çok veri görüntülemek için alakalı bağlantıyı tıklanması yeterlidir; Google Analytics Raporlama sayfasını görülebilir.
Google Analytics Raporlama
Google Analytics Raporlama sayfası, Kitleye Genel Bakış verileri gösterir. Ekranın üst kısmında, Ana sayfa, Raporlama, Özelleştirme (raporlar) ve Yönetici kısmı içinde gidip gelmenizi elde eden temel Google Analytics menü çubuğu görünür. Sağda, Google Analytics hesabınızdaki başka bir internet sitesine geçilebilir. Gösterge tabloları, widget\’ları kullanarak Google Analytics verilerin özelleştirilmiş görünümlerini oluşturmasına imkan tanır. Standart raporlarında gezinmek zorunda kalmadan muayyen veri alt kümelerini görmenin mükemmel bir yoludur. Bu bağlamda düşünüldüğünde web sayfası kurucuları kendi sayfalarından kurulan sayfanın gelişmelerini takip edebilir. Sayfalarda değişiklik yapabilir. Eğer verilen bilgi eski bir bilgi ise güncelleme yaparak yeni oluşan bilgileri sayfaya ekleme yapar ve daha çok ziyaretçi çekmek ister.
Kurucu Ne Ölçtüğünü Bilmeli
Bir web sayfası kurucusu hedef belirlemeden ölçme yapamaz ve ölçme olmadığı için de otomatik olarak değerlendirme unsuru da olmamaktadır. Web sitesinin hedeflerini belirlemek için smart modeli belirlenebilir. Bu kavram hedeflenen e-ticaret anlamında web sitesiyle hedeflerine ulaşmak için kullanılabilir. Bir web sayfası genel itibariyle ölçme olarak nasıl ve neyi ölçtüğünü bilmek zorundadır. Bunu bilerek hedef koyulmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Web sayfaları ziyaretçileri kendine çekmek için içerik anlamında önemli bilgilerle dolu olabilmektedir. Bir ziyaretçi web sayfasına geldiği zaman istediği bilgiye ulaşamazsa sayfadan ayrılma kararı alabilir. Web sayfası kurucusu bunu engellemek için belirlenen bir konu ile ilgili tüm bilgiyi sayfasına koymalıdır. Eksik veya yanlış bilgi ziyaretçiyi yanlış yönlendirebileceği için ziyaretçinin daha az gelmesine neden olabilir.