Girişimci; Genel olarak mevcut bir işi geliştiren ve var olmayan bir işi gerçekleştirmek için risk alma fırsatını değerlendiren kişidir. Bir işe başlarken girişimcilerin fırsatları yakalaması, riskleri tartması ve her zaman kendinden emin olması gerekir.
Zırh gibi girişimci özellikler giymek, çağın ötesinde olmak ve girişimcilik yolculuğunda liderliğini bir süper güç gibi kullanmak girişimciyi başarılı bir maceraya götürecektir. Ben Weissenstein’ın dediği gibi, “her şey sıfırdan başladı”
Girişimci Kimdir?
Girişimci; var olan bir fikri geliştirebilir, iyileştirebilir veya eksik bir fikri ortaya çıkarmak için adımlar atabilir. Hayalleri ve hedefleri doğrultusunda girişimci bir yolculuğa çıkan girişimciler; Milyonlarca fikri olsa bile, onları gerçekleştirmedikçe hiçbirinin önemli olmadığını bilmelidir.
Girişimcilerin girişimciliğin doğasında var olan riskleri cesurca değerlendirmeleri, risk almaları ve umudunu kaybetmeden “daima ilerleme” düşüncesiyle hareket etmeleri gerekmektedir.
Kendi fikirleriyle değer yaratan ve geleceği aydınlatan girişimcilerin her zaman kendinden emin ve pozitif olmaları gerekir. Pozitif olmak, girişimciyi ve hayallerini bir adım öteye taşıyan temel unsurlardan biridir.
Girişimcilerin özellikleri genellikle çalışkanlık, yetenek, cesaret, güven ve benzeri olarak tanımlansa da girişimciler tüm özellikleri ve çabaları ile hayallerinin peşinden gitme cesaretine sahip kişilerdir.
Girişimcilerde Bulunması Gereken 5 Özellik
Beklentilerini karşılayamayan, benzersiz ve niteliklerinin bilincinde olan girişimcilerin özellikleri aşağıdaki gibidir:
İleri görüşlülük ve fırsatları değerlendirmek
“Fikir uygulanmazsa, benim için buna değmez. Fikir sadece çarpan değerindedir. “Uygulama milyonlara bedeldir” sözleriyle Steve Jobs, girişimcilerin fırsatı olduğunu söyledi. Yakalayarak, bir kez daha kanıtladılar. girişimcilere fikirlerini uygulamaya başlamaları gerektiğini söyledi.
Girişimcilerin bugünün geleceğini tahmin etmesi, yarının ve gelecekteki eğilimleri görmesi ve fırsatları yakalaması gerekir. Geleceği kendi fikirleri ve öngörüleriyle şekillendiren girişimciler her alanda yenilikçi ve özgür ruhlu olmalıdır.
Fırsattan yararlanmak için yeterince risk alabilen girişimciler, pelerinsiz kahramanlardır. Destekledikleri fikirleri cesaretle ve güvenle takip eden girişimciler, risk alma ve gerektiğinde fırsatları yakalama konusunda kendilerine güvenirler.
Girişimcilerin özgüvenlerini artırmak için önce kendilerine inanmaları, sonra işleriyle ilgili hayallerine inanmaları ve asla pes etmemeleri gerekir.
Yönetim becerilerine sahip olmak
Girişimcilerin özelliklerinden biri olması gereken yönetim yeteneği. Bir girişimcinin ve şirketinin girişimcilik hayallerine giden yolda hayatta kalması temel özelliklerinden biridir.
Hayallerine, iş modellerine ve ekiplerine değer veren girişimcilerin üretken olmaları ve ekiplerini her zaman hayalleri doğrultusunda olan bir liderlik ruhu ve azmi ile motive etmeleri gerekir.
Çalışma ortamında büyük yaratıcılığa ve liderliğe sahip bir girişimcinin, süper yönetim becerileri ile ekibini canlı tutması gerekir.
Zaman yönetimi
Hayal arayan girişimcilerin zamanlarını doğru yönetmeleri gerekir. Stanley Tan’ın dediği gibi, “Başarı, zaman içindeki çaba ve tutkuya bağlıdır. Gerçekten çok çalışırsanız, uzun vadede gerçekten çok çalışırsanız, bir ödül alırsınız.”
Girişimcilerin kaybedecek zamanı yoktur, tüm işlerini mutlu bir şekilde yaparlar, hayallerinin peşinden giderler, onları kucaklarlar ve günlük hedeflerine doğru yeni adımlar atarlar.
Geleceği bir amaç doğrultusunda yaşayan girişimciler, doğru zaman yönetimi ve büyük bir özveri ile bilinçli olarak çalışırlar.
Hırslı olmak
Girişimci özellikler arasında, hırslı bir kişilik, işini büyütme ve hedeflerine aşamalı olarak ulaşma becerisinde önemli bir faktördür.
Ancak hırslı bir girişimci hırslarını frenlemelidir. Kontrolden çıkan hırs, girişimciyi yanıltır ve başarısız olmasına neden olur.
Hırsları nedeniyle başarısızlığa sürüklenen girişimciler erken pes eder. Ancak girişimciler geleceğin süper kahramanlarından biridir ve süper kahramanlar asla pes etmez.
Kuvvetli iletişim becerisine sahip olmak
Girişimcilerin en önemli özelliklerinden biri güçlü iletişim becerilerine sahip olmalarıdır.
Girişimci; müşteriler, ekipler, ortaklar ve yatırımcılar ile doğru iletişim kurması, hoşgörülü ve tarafsız bir tutum sergilemesi gerekir.
Yenilikçi bir fikri savunan herkes gibi girişimciler de pek çok eleştiriyle karşı karşıyadır. Ancak girişimcilerin kendilerini doğru ifade etmeleri, kendilerine ve hayal ettikleri iş modeline güvenmeleri gerekir.
Girişimciler eleştiriyi kabul etmeli ve bundan korkmamalıdır. Catherine Cook’un sözlerinden alıntı. “Hata yapmayan insanlar karar vermezler.”
BTM olarak girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerini ticarileştirmelerine ve ülkemize değer katmalarına yardımcı oluyoruz. BTM\’de girişimci fikirler bir iş modeli oluyor ama biz BTM olarak girişimcilere pek çok fayda sağlıyoruz.
Ayrıca BTM için ön kuluçka, kuluçka ve kuluçka sonrası programların ikinci çağrı aşamasında başvurular açıldı, girişimcilerin iş potansiyellerini artırmaları ve yenilikçi iş fikirlerini ticarileştirmeleri için tamamen ücretsiz destek sağlandı. Başvuru yapmak isteyen adayların başvuruları 11 Temmuz 2021 tarihine kadar devam edecektir. BTM Kamp programına başvurular yıl boyunca devam etmektedir.