Fikriniz var ama sermayeniz yoksa devletin genç girişimcilere verdiği destek 2022’ye kadar da devam edecek. Türkiye gibi nüfusun yoğun olduğu ülkelerde gençlerin çoğunlukta olduğu ülkelerde gençlerin katkısı insan ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. Ancak ekonomik eğitim kurslarına katılmaları kişisel gelişimlerini ve ülke ekonomisine katkılarını artıracaktır. Bu teşvikler, teknolojik gelişmeyi sağlamak, cari açığı azaltmak, yerli ve milli üretimi desteklemek amacıyla devlet tarafından sağlanmaktadır. Dolayısıyla 29 yaşının altındaysanız bu teşvik ve desteklerden yararlanabilirsiniz.
Genç Girişimci Desteği Nedir?
İş kurmak ve pazara girmek isteyen gençlerin sayısı son yıllarda artış gösteriyor, ancak sigorta ve vergilerin yüksek maliyeti nedeniyle hala çekingenler. Burası genç girişimcileri desteklemenin yeridir. Genç Girişimci Desteği, iş kurmak isteyen 18-29 yaş arası gençler için 3 vergi dönemi ve 1 yıl ücretsiz sigorta olmak üzere iyi bir fırsat.
Genç girişimci istisnası 2022’ye kadar devam ediyor;
Faaliyetin başladığı takvim yılından itibaren 3 vergi dönemi için elde edilen gelirin yıllık 75.000 TL’si gelir vergisinden istisnadır.
4b’ye göre 6 Ocak 2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanların tahvil primleri 1 yıl süreyle Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından karşılanacak.
Bu teşvikler çerçevesinde 18 yaş üstü ve 29 yaş altı genç girişimciler büyük avantajlardan yararlanmaktadır. Bu avantajlardan yararlanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Genç Girişimci İstisnasından Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimcileri destekleme şartlarının sağlanması halinde vergi muafiyet ve garantilerinden yararlanılabilir.
Yasal süre içinde işe başlama bildirimi. İlk kez ticari, tarımsal veya mesleki faaliyetleri nedeniyle kendi adlarına gelir vergisi yükümlülüğü tesis edilmiştir (Limited şirket ve Anonim şirket hariç).
Tam 18 yaşında, henüz 29 yaşını doldurmuş olanlar değil.
Faaliyetin bir kollektif şirkette veya şahıs şirketinde gerçekleştirilmesi halinde, tüm ortakların işe başlama tarihinden itibaren tüm şartları taşıması gerekir.
Bir işin durdurulması veya devam etmesi veya bir mesleki faaliyetin (eş ve vefat yoluyla çocuklar tarafından yürütülmedikçe) üçüncü aya kadar eş veya ana-babadan devralınmamış olması derece (bu derece dahil).
İkincisi, mevcut bir iş veya meslekle uğraşamaz.
Yabancı uyruklu mükellefler de genç girişimci vergi muafiyetinden kendi istekleriyle faydalanabilirler.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanmaz?
1 Haziran 2018 tarihinden önce faaliyete geçen
Anonim Şirket, ve Limited şirket ortakları,
Daha önce vergi ödeyen ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan Girişimciler bu kampanyadan yararlanamaz.
Genç Girişimci Destek Teşvik Tutarı
Bu destekten yararlanan genç girişimciler 75.000 TL’ye kadar gelir vergisinden 3 vergi dönemi için muaftır ve SGK(4b) 3 vergi dönemi bir yıl süreyle Hazine tarafından karşılanır. Müteşebbislerin düzenli taksitlendirmesi durumunda ise tahvil primi 2021’den itibaren 1055,36 TL’ye kadar düşmekte ve 12 ay boyunca toplam 12.664,32 TL’ye düşmektedir. Bu nedenle SGK(4b) Hazine tarafından karşılanmaktadır.
Bağkur’un Genç Girişimcilere Desteği
Bilindiği üzere, 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Bazı Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22’nci maddesi ile; 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin başına (k) bendi;
“31 Aralık 1960 tarihli Gelir Vergisi Kanunu’nun 193. maddesinin 20. maddesinin yürürlükten kaldırılmasının bir parçası olarak, genç girişimcileri ve 18 ila 29 yaşları arasındaki kişiler için gelir kesintisi lehtarlarını hedeflemektedir. 1 Haziran 2018’den itibaren gelir tavanı 82 nci maddede belirtilen bazı eklerle birlikte bir yıl süreyle Maliye Bakanlığınca ödenir.
Sigorta Prim Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
193 sayılı kanunun mülga 20. maddesi kapsamında genç girişimciler için gelir vergisi muafiyetinden yararlanır.
Yükümlülüğün yürürlük tarihinde 18 yaşından büyük ancak 29 yaşından küçük olmamak.
Aktif olarak kendi işini yürütmek veya işin kendisi tarafından yönetilip yönetilmek.
İlk kez kapsandı.
İlk defa gerçek kişi olarak iş kurma (hissedarlar ve halka açık limited şirketler bundan faydalanmaz)
Önemli Uyarı
Genç girişimcilerin desteğinden yararlanırken başlangıç tarihi de dikkate alınmalıdır. Kaydolduğunuzda, başlangıç tarihiniz işletmenizin kurulduğu tarih olarak kabul edilir ve teklif başvurunuz onaylanabilir. İşletmenin kurulduğu tarihten önce kayıt dışı geliriniz varsa ve bu ileride belirlenirse, kayıt dışı geliriniz hakkında hem cezai işlem yapılabilir hem de yasal işlem yapılabilir. verilen hizmetler gerekebilir.