Program tarafından gerçekleştirilen isteklere yanıt veren fiziksel sunucu, merkezi kaynaktan talep edilen servisleri yönetme dâhil farklı görevlere sahiptir. İngilizce adı dedicated server olup, temel amacı kaynak verme, bilgiyi paylaşmadır.
Çalışma fonksiyonları incelendiğinde, kişisel bilgisayarlar ile aynı olduğu gözlemlenmektedir. Bununla beraber sahip oldukları donanım ve yazılım daha fazla gelişmiştir. Günümüzde kendi sitesini kurmak isteyen kişiler ve kurumlar tarafından sıkça yapılan tercihler arasındadır.
Güçlü bilgisayar olarak tanımlanabilecek olan bu sistemler, işletim sistemi yardımıyla çalışmaktadır. Farklı kullanıcılara paylaştırılamamakta olup tek bir işletmeye hizmet vermektedir. Bu sebeple paylaşımlı seçenekler ile kıyaslandığında, sahip olduğu performans daha yüksektir.
Fiziksel Sunucu Özellikleri Nedir?
Fiziksel sunucular, 7 gün 24 saat çalışma kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla kesintisiz olarak bilgilere erişme, kontrol etme gibi seçenekler sunar.
Bunu sağlayabilmek için ilk olarak jeneratörlere ihtiyaç vardır. Zira elektrik kesintisi ihtimaline karşı sistemin çalışabilmesi böylece mümkün olacaktır. Ayrıca her gün kullanması ve kesintisiz çalışması yüksek ısınmayı da beraberinde getirmektedir. Bu durum ilk olarak işlemlerin yavaşlamasına sebep olmaktadır.
İkinci olarak da donanımın zarar görmesi ihtimalini yükseltmektedir. Bunları önleyebilmek için normal bilgisayarlar ile karşılaştırıldığında güçlü soğutucuları vardır. Ek olarak sundukları özellikler şöyledir;
- Sunucu yönetimi
- Ölçeklenebilirlik
- Sunucu güvenliği
- Etkili kullanım
- Kontrol paneli seçenekleri
Fiziksel sunucular kontrol edilirken cPanel, WHM ve Plesk kullanılabilir.
Fiziksel Sunucu Hangi Donanımlara Sahiptir?
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber, yayın hayatına başlayan birçok site vardır. Her gün birçok kişi bu yönde planlar hazırlamakla beraber, fiziksel sunucu nedir gibi sorular birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Zira herkes bir tercih yapmadan neyin ne olduğunu, özelliklerini öğrenmeyi talep etmektedir.
Fiziksel sunucular bahsettiğimiz üzere gelişmiş bir bilgisayardır. Dolayısıyla sahip oldukları donanım herhangi bir makineden farklı değildir. İçerisinde,
- İşlemci,
- RAM Bellek,
- HDD,
- Ethernet Kartı,
- Anakart,
- Güç kaynağı,
Yer almaktadır. Ancak bunlar oldukça gelişmiş sisteme sahiptir. Zira internet sitelerini 7 gün 24 saat hızlı bir şekilde ulaşıma sunmaları, bilgiyi işlemeleri gerekmektedir.
Fiziksel Sunucu Paketleri Nelerdir?
Eğer fiziksel sunucu alacaksanız, bunun için hosting hizmeti veren firmaları araştırmanız gerekir. Zira bu hizmet kendileri tarafından sunulmaktadır. Günümüzde bu kapsamda birçok şirket vardır ve hepsi farklı seçenekleri sunmaktadır. Bu sebeple fiyatlara sahiptir.
Şayet en iyi sonuçları almak istiyorsanız, tavsiye edilen mümkün olduğunda en fazla sonuca bakarak hepsini karşılaştırmaktır. Hatırlamanız gereken, en uygun fiyatın her zaman en iyi performansı vermeyeceğidir. Tavsiye edilen siteyi hangi amaca yönelik kullanacaksanız, buna göre güçlü bir seçenekte karar vermektedir.
Fiziksel Sunucu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer kendinize ait bir dedicated server kiralamak istiyorsanız, paketler haricinde dikkat etmeniz gerekenler de vardır. Burada ön bellek ve çekirdek sayısı yükseldikçe veri merkezinin daha iyi çalışacağını bilmeniz şarttır. Dolayısıyla tercihiniz mümkün olan en iyi seçenek olmalıdır.
Günümüzde HDD ile çalışan fiziksel sunucular hâlâ mevcut olsa da yeni teknoloji olan SSD de vardır. Bunlar daha hızlı sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Zira okuma ve yazma hızları daha yüksektir. Tüm bunlara ek olarak kiraladığınız fiziksel sunucunun ve veri merkezinin nerede olduğu, içerisinde olduğu binanın teknolojik özellikleri ve alt yapısı da incelenmelidir. Zira bunlar da aldığınız sonuçları etkilemektedir.
Ayrıca seçilen paneller de daha kolay bir kullanıma yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla paneller üzerinde hemen karar vermeden, size en uygunun hangisi olduğunu incelemeniz önerilir.