Zaman yönetimi teknikleri kullanılarak zaman güzelleştirilebilir. Ne? Zaman yönetimi ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgiler yazımızın devamında!
Zaman, iade edilemeyen, saklanamayan, satın alınamayan veya yeniden oluşturulamayan bir kaynaktır. Hiç şüphesiz yokluğundaki en büyük sorun zamandır. Bu nedenle zamanın etkin kullanımı iş ve günlük yaşam için esastır. Dünyaca ünlü yazar Dostoyevski’nin şu sözü de zamanın öneminin en güzel ifadesidir: “Hayata yeniden başlasam her saniyeyi yakalardım”
Etkin Zaman Yönetimi Yaklaşımları ve Teknikleri
Zaman yönetiminin anahtarı, mevcut zaman değil, zaman çerçevesinde neler yapılabileceğini ve tamamlanabileceğini doğru şekilde planlayabilme, işi doğru zamanda yapabilme yeteneğidir. Kullanılabilecek teknikler ve yaklaşımlar bunlardır:
Pomodoro Tekniği
Profesyonel yaşamda ve okulda yaygın olarak kullanılan Pomodoro Tekniği sonuç getiren bir tekniktir Profesyonel yaşamda çok faydalı sonuçlar. Öyle ki bu tekniğin mobil uygulamaları var. 80’lerin sonlarında geliştirilen bu uygulama, 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalar üzerine kurulu. Sayaçların kullanılması tekniğin uygulanmasını kolaylaştırır.
Eisenhower Matrisi
İki dönem Amerika Birleşik Devletleri eski Başkanı olan Dwight D. Eisenhower tarafından geliştirilen Eisenhowe Matrisi, “önemli olan nadiren acildir, acil olan nadiren önemlidir” sloganına dayanmaktadır. Mühendislikte işleri acil ve önemli, acil ve önemsiz, acil olmayan ama önemli, acil olmayan ve önemsiz olarak ayırmanız gerekir.
Kanban Tekniği
Zaman yönetimi teknikleri arasında en çok kullanılan tekniklerden biri olan Kanban Tekniği, en popüler proje yönetim metodolojilerinden biri olan çevik (hızlılık) proje yönetim teknikleridir. Kanban öğrenme sistemi, Japonlar tarafından zaman yönetimi için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte süreç şu şekilde işler:
Görselleştir
Devam eden işi sınırlayın
Akışları yönetin
Politikayı netleştirin
Geri bildirim döngüleri oluşturun
Test ederek iyileştirme ve geliştirme üzerinde işbirliği yapın
Hızlı Planlama Yöntemi (MPH)
Kendi kendine yardım ile kitaplar ve motivasyon konuşmaları Ünlü Tony Robbins tarafından geliştirilen Hızlı Planlama Metodu, işe odaklanma tekniğidir. Asıl amaca ulaşılacaktır. Bu teknikte esnek bir düzlem oluşturulur.
GTD (Getting Things Done) Zaman Yönetimi Tekniği
GTD, Amerikalı yönetim danışmanı David Allen tarafından geliştirildi. Bu tekniğin amacı, zihni daha önemli görevler için kullanmak ve zihni meşgul tutmaktır. Teknikte beş aşama vardır: toplama, işleme, organize etme, uygulama ve değiştirme. Görev seti aşağıdaki gibi olacaktır:
Acil görevler
Bir süre sonra yapılacaklar
Bekleyen
Projeler
Yapılabilecek eylemler
Pareto İlkesi
Pareto İlkesi, adını İtalyan iktisatçı Vilfredo Pareto’dan alan, aynı zamanda 80/Kuralı olarak da bilinir. of 20. Bu kuralda, etkilerin %80’inin, sebeplerin %20’sinden kaynaklandığı esasına göre, oran 70-30, 90-10 olabilir. Pareto Prensibi zaman yönetimi açısından oldukça faydalıdır ve iş hayatında sıklıkla kullanılmaktadır. İşte iş hayatından Pareto ilkelerinden örnekler:
Çalışanların %20’si %80 sağlık belgesine sahiptir.
Satışların %80’i müşterilerin %20’si tarafından alınır.
Telefonda konuşma süresinin %80’i, düzenli olarak telefonla görüşülenlerin %80’ine karşılık gelmektedir.
Yaklaşımlar
Sihirli Araç Yaklaşımı
Magic Tool Method, daha iyi zaman yönetimi için işleri kolaylaştıracak teknolojik araç ve cihazları kullanmayı amaçlar.
Akıntıya Bırakma Yaklaşımı
Diğer zaman yönetimi yöntem ve tekniklerinden farklı olarak, bırakma yaklaşımı odaklanır. zaman yönetimi değil, doğal akışa saygıyı esas alan zaman yönetimi. Bu yaklaşımda zaman yönetimi yerine hayatımızı fırsatlara açmalıyız.
Covey’in Zaman Yönetimi Metodu
Stephen Covey’in Zaman Yönetimi Matrisi, her biri farklı bir öncelik düzeyini temsil eden dört çeyreğe sahiptir. Buna göre ilk çeyrekte acil ve önemli çalışmalar yapıldı. Önemli ama acil olmayan işler ikinci çeyrekte, acil ama önemsiz işler üçüncü çeyrekte ve kritik olmayan ve acil olmayan işler dördüncü çeyrekte.
Rehabilitasyon (Rehabilitasyon) Yaklaşımı
Zaman yönetimine yönelik rehabilitasyon yaklaşımında, zaman yönetimi ile ilgili sorunlar çevresel, sosyal, kültürel veya psikolojik nedenlerle ilişkilendirilir. Zamanı yönetmenin yolu bu faktörleri iyileştirmektir.
Hedef Belirleme Metodu
Zaman Yönetimi Hedef Belirleme Metodu adından da anlaşılacağı gibi zamanı etkin kullanmanın ve hedef belirlemenin bir yoludur. Hedefleri olan insanlar daha başarılıdır.
Savaşçının Yaklaşımı
Savaşçının Yaklaşımı zamana karşı bir savaştır. Bu savaşı kazanmanın yolu, zamanın tuzaklarını ortadan kaldırmaktır. Sorumluluğun bireysel olduğu bu yaklaşımda, yetki devri mücadele biçimlerinden biridir.