Domain Parking, alan adının sahibi olduğu doğal ziyaretçi kaynağından yararlanarak domaini park haline getirip para kazanma olarak ifade edilmektedir. Buna örnek olarak öncesinde web sitesi kurulmuş olan bir domaini kapatma kararı aldığınızda, sitenin sahip olduğu hit aracılığı ile para kazanma işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. Para kazanma işlerinizin devam edebilmesi için domaini reklam şirketinin kontrolüne bırakmanız gerekmektedir.
Domain parking sayesinde gelir kaynağı oluşturmak isteyenlerin faydalandığı bir yöntem daha vardır. Bu yöntem, çeşitli telaffuz hataları ve yanlış yazım hatalarını içeren domainleri belirleyip parking yapmaktır. Buna örnek olarak herhangi bir İngilizce kelimenin Türkçe telaffuz domainini bulup parkinge çekebilirsiniz. Bunun yanı sıra büyük boyutta hite sahip olan bir domainin hangi şekillerde hatalı yazılabileceğini deneyip, bu harflerin domainlerini alıp parking yapabilirsiniz.
Domain Parking Nasıl Yapılır?
Domain parking yapmak için ilk olarak bu hizmeti veren bir şirkete üye olmanız gerekmektedir. Domain parking hizmeti veren şirketler arasında bilinen bir şirketi seçmelisiniz. SEDO şirketi, güvenli bir şekilde domain parking hizmeti vermektedir. SEDO ya da benzeri bir şirkete üye olup domainlerinizi ekleyip parking işlemlerini başlatabilirsiniz.
En çok tercih edilen domain parking hizmeti veren şirketler şunlardır:
- Bodis
- Voodoo
- DomainApps
- DomainsSponsor
- Sedo Parking
- GoDaddy CashParking
- DomainNameSales
- ParkingCrew
Domain Parking ile Nasıl Para Kazanılır?
Domain parking, kullanmaya başlamadığınız ya da elden çıkarmayı düşündüğünüz bir alan adının boş olan bir sayfa ile beklemesi yerine size para kazandıran yöntem olarak ifade edilmektedir. Birçok ünlü domain firması, alan adınıza NS değiştirerek reklamların görüleceği bir sayfa yerleştirmektedir. Bu doğrulta sitenizi ziyaret eden kişiler, sayfaya baktıklarında boş bir sayfa değil de alan adının parkta olduğunu belirten bir mesaj veya reklam ile karşılaşmaktadır. Ardından ziyaretçilerin tıkladıkları her reklam için alan adı park firması, sizin hesabınıza gelir olarak bu reklam tutarlarını yansıtmaktadır. Domain parking para kazanma işlemi bu adımlar ile gerçekleşmektedir.
Domain Yaşam Döngüsü Nedir?
Domainler, tescil edildiği süreden itibaren bir yaşam döngüsü içerisindedirler. Domain yaşam döngüsü olarak adlandırılan bu döngü içerisinde alan adı için önemli durumlar bulunmaktadır. Bu durumlarda belir ihmaller olduğu takdirde alan adının kaybedilmesi yaşanmaktadır.
Binlerce alan adı, günün her bölümünde tescil edilmektedir. Alan adları tescil edilerek tescil boyunca kullanılmaktadır. Daha sonra yaşam döngüsü sona erince de alan adları düşmüş olmaktadır. Eğer alan adı satın alma gibi bir planınız varsa alacağınız alan adının yaşam döngüsü hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Alan adının önemi çok fazla olduğundan dolayı alan adı ile ilgili terimlerin tümünü, bir alan adı kaydının nasıl yapıldığını, devre dışı bırakmanın nasıl olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Alan adının yaşam döngüsü ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanızın ardından, silme eşiğinde bulunan ya da istemeyerek zaman aşımına uğramış olan bir alan adı alabilirsiniz.
Kullanımı süresince 5 yaşam döngüsüne sahip olan alan adları, sitenizin her bölümünü ve maillerinizin işleyişini etkilemektedir. Bu sebeple satın alacağınız alan adının yaşam döngüsünü bilmeniz gerekmektedir.
Alan Adının Yaşam Döngüsü Nasıldır?
Alan adının yaşam döngüsü şu şekildedir:
Available Periyot
Alan içerisinin kayıt için müsait durumda olduğu zaman aralığını kapsamaktadır. Kayıt yapan kuruluş, alan adını ilk gelen kişiye 1 ya da 10 yıl süresi aralığında tescil etmektedir.
Registered Periyot
Alan adı kaydının yapıldığı dönemi kapsamaktadır. Alan adı, tescil edildiği süre boyunca kullanılmaktadır. Ayrıca tescil süresinden 2 ay sonra alan kişi, alan adını farklı bir firmaya aktarabilmektedir. Buna ek olarak da alan adının tescil süresi bu periyotta uzatılabilmektedir.
Expired Periyot
Bu periyot, yaşam döngüsü içerisinde alanın adının süresinin dolduğu periyot olarak adlandırılmaktadır. Böylelikle alan adı, 45 gün süresince bloklanmaktadır. Ayrıca alan adına bağlı olan herhangi bir site çalışmamakta, mail hesapları da kullanılamamaktadır. Kayıt yapan kuruluş, bu periyotta alan adının yenilenebilmesi için ek süre tanımaktadır.
Redemption Periyot
Bu periyotta alan adı, kefaret durumuna düşmektedir. Bu sebeple alan adı sahibi, alan adını tekrardan alabilmek için yüksek ücret ödemek zorunda kalmaktadır.
Delete Periyot
Bu periyotta ise alan adı yaşam döngüsü tamamen sona ermektedir.