teknopolis.net
  • ANA SAYFA
  • Eğitim
    • Bilim
  • Donanım
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Kripto Para
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Oyun
    • Yazılım
    • Uygulama
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Yapay Zeka
    • Akıllı telefon
  • Otomobil
  • Sektörel
  • Rehber
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
TeknoPolis.NET
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa Bilim

Beyin Lobları Kaç Adettir?

Tarafından Umut Bolat
13 Temmuz 2020
Kategori: Bilim
1
32
Paylaş
189
Görüntülenme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Beyin Lobları Kaç Adettir?

Ne yaptığı ve nasıl çalıştığı dışarıdan bakıldığında hala tam olarak anlaşılmamış olan beyin, bir sürü kıvrımlara sahip yağlı bir organdır. Vücuda komut verdiği, duygu ve düşünceleri yönettiği bir gerçek olsa da bunu nasıl yaptığına dair hiçbir ipucu vermiyor. 

Yüzyıllardır beyin üzerine çalışmalar yapılıyor. Görünen o ki beyin loblarının her biri farklı işlevler görüyor. Mesela herhangi bir şeye odaklanıp ardından plan yapıldığında beynin ön lobu çalışmaya başlıyor. Sayısız kitaba konu olan beyin lobları ile ilgili ilk bilgileri lise yıllarında alıyoruz. Beyin lobları denildiğinde, insan beyninin büyük bir kısmını kaplayan serebrum akla gelir. Beyin lobları serebrum içinde bulunur. Beyincik ise bunlardan farklı olup maalesef hala bazı kaynaklarda beyin lobları arasında gösterilmektedir.

Beyin loblarının sayısı bazı kaynaklarda 5 bazı kaynaklarda ise 4’tür. Temelde 4 beyin lobu bulunuyor. Bunlar; frontal lob, temporal lob, oksipital lob ve parietal lobdur. Beyin lobları oluklar ve çatlaklarla birbirinden ayrılır. Kesin bir bilgi olmamasına rağmen akıl yürütme gibi işlevler dil vehareket etme gibi işlevler beynin her lobuna dağılmış bir vaziyettedir. 

Beyin Lobları Kaç Adettir?

Beyin Lobları ve Görevleri

Frontal Lob (Ön Lob)

Beynin ön bölgesinde bulunan frontal lob, beynin en büyük lobu olup evrimsel olarak gelişimin en son tamamlamış lobdur. Alzheimer ve bunama gibi hastalıklardan en çok etkilenen lobdur. Kompleks düşüncelerde, planlama ve hareket gibi karmaşık fonksiyonlarda rol oynar. Sinirbilim tarihine damgasını vuran Phineas Gage vakası buna en güzel örnektir. 1 metre boyunda ve 3,5 cm kalınlığında bir demir levyenin alt çeneden girip beynin ön bölümünden çıkması ile hayatı değişen Phineas Gage, frontal lobun davranışları nasıl etkilediğinin gerçek kanıtıdır. İyileştikten sonra gayet sakin bir adam olan Phineas Gage’in nasıl agresif ve uyumsuz bir kişiliğe büründüğünün hikâyesidir.  

Parietal Lob (Paryetal Lob)

Beynin orta bölümünde frontal lobun gerisinde yer alır. Duyu nöronlarının yolladığı his ve sinyalleri birleştirerek yorumlar. 5 duyu organından gelen sinyaller parietal lobda birleşir ve yorumlanır. Yani 5 duyu organından gelen tüm bilgiler bu bölgede toplanır. İç organlardan gelen sinyaller de bu lobda toplanmakta ve hatta dilin işlenmesinden de bazı alanları sorumludur. Duyuların entegre çalışmasında etkili olup, hasara uğraması durumunda kol ve bacaklarda hissizlik ve karıncalanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Temporal Lob (Şakak Lobu)

Kulakların arkasındaki bölgede yer alır. Birçok işlevi olan temporal lob, duyguları düzenlemekle görevlidir. Hafıza, konuşma ve işitme işlevleri görevleri arasındadır. Epilepsi hastalığından en çok etkilenen beyin bölgesidir. Temporal lob hasara uğradığında konuşma ve hafıza problemleri ortaya çıkar. Beynin hafıza merkezi olan hipokampus temporal lobun orta kısmındadır. 

Oksipital Lob (Arka Lob)

Görme duyusu işlevinin yerine getirilmesinden sorumlu olan oksipital lob, beyinde görsel bilgiyi işleyen bölümdür. Büyük bir kısmı görme korteksinden ibarettir. Görme korteksi ile ilgili çalışmalarda diğer beyin loblarına göre çalışması çok daha kolay olduğundan son derece iyi sonuçlar elde edilmiştir. Görme korteksinin her katmanının farklı işlevi bulunur. Bunlar hareketi ve rengi algılama, mesafe ölçümü ve 3 boyutlu görüş oluşturma gibi işlevlerdir. 

Insular Lob ve Limbik Lob

Insular lob, temel loblardan olmayan 5. beyin lobudur. 4 beyin lobunun altında saklı olup duyguların oluşmasında önemli rol oynar. Vücudun farklı sistemlerinden gelen bilgileri entegre eder. Birçok duygusal sürece müdahale eder. 

Limbik lob ise hayatta kalma hissinden sorumlu olup cinsel içgüdü, açlık, dikkat süresi ve hafıza gibi farklı işlevlerle bağlantılıdır. 

Etiket: BeyinBeyin loblarıİnsan beyni
Paylaşım13Tweet8Gönder
Önceki yazı

BMW M4 Coupé Tasarım Ortaya Çıktı!

Sonraki Gönderi

Asya’nın En Sevilen Markası Samsung!

Umut Bolat

Umut Bolat

İlişkiliGönderiler

Bilim

Superpozisyon ve Interference Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
29 Aralık 2022
Bilim

Rüzgar enerjisiyle Mars’ta yaşam alanı kurulabilir mi?

Tarafından Umut Yaşar
28 Aralık 2022
Bilim

Bilimsel Araştırma Makaleleri Nasıl Yazılır?

Tarafından Umut Yaşar
22 Aralık 2022
Bilim

Satürn Hakkında Hiç Bilmedikleriniz

Tarafından Umut Yaşar
27 Eylül 2022
Bilim

İnsan Beyni Dijital Olarak Kontrol Edilebilir Mi?

Tarafından Umut Yaşar
11 Ağustos 2022
Sonraki Gönderi
En Sevilen Markası Samsung!

Asya'nın En Sevilen Markası Samsung!

Yorumlar 1

  1. FATİH BİLDİŞLİ says:
    3 sene önce

    Umut bey güzel bilgiler için teşşekkür ediyorum , ülkemizde malesef bilim üzerine makaleler , haberler yapılmıyor insanlarımızın bilim konusunda daha fazla bilgi edinebilmesi için bu tür içerikler daha fazla yapmanızı tavsiye ediyorum, bundan sonraki yazılarınızda başarılar diliyorum

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trend
  • Yorumlar
  • En son
PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır

PSD Dosyası Nedir? .PSD Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

7 Ekim 2019

Netflix benzeri ücretsiz film izleme sitesi

8 Ekim 2019
Opera VPN İnceleme

Opera VPN İnceleme: Opera VPN Güvenli Mi?

13 Ekim 2019
Popmundo ile maceraya hazır mısın?

Popmundo ile maceraya hazır mısın?

3

Gerçek Bir Köpek Gibi Davranan Dört Bacaklı Robot: Astro

1
Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

Chrome ödeme yöntemleri için yenilik getiriliyor!

1

Google Pixel Fold nedir?

18 Mart 2023

Twitch Ceo’su İstifa Etti!

17 Mart 2023

Stratejik Düşünme Nedir?

16 Mart 2023

İlginizi Çekebilir

Tarihin En İyisi iPad 4 Karşınızda!

Tarafından Umut Bolat
22 Eylül 2020
0
Tarihin En İyisi iPad 4 Karşınızda!
Teknoloji

Tarihin En İyisi iPad 4 Karşınızda! Teknoloji devi Apple, 2020 iPad Air'i ve sekizinci nesil iPad'i piyasaya sürdü. Piyasaya sürülen...

Devamını oku

Öğrenci Koçluğu Nedir?

Tarafından Umut Yaşar
8 Aralık 2022
0
Eğitim

Akademik kariyerinizde yardım arayan bir öğrenci misiniz? Çalışmalarınıza ayak uydurmak için mücadele ediyormuş gibi hissediyor musunuz? Eğer öyleyse, öğrenci koçluğu...

Devamını oku
TeknoPolis.NET

Copyright © 2021 Teknopolis

  • Hakkımızda
  • Gizlilik politikası
  • Künye
  • İletişim

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Home

Copyright © 2021 Teknopolis