Günümüzde robot teknolojisi inanılmaz bir şekilde gelişti. Robotların insanlar kadar hareket kabiliyetine sahip olması yeni robot modelleri için umut ışığı olmakta. Robot üreten pek çok firmanın her geçen gün birbiri ile rekabet halinde olması, yeni özelliklere sahip olan robotların üretilmesine fırsat sağlamakta. Robotlara yapay zekâ eklenerek robotların insan düşüncelerine yaklaşmaları da yapay zekanın bugün geldiği noktayı çok açık bir şekilde göstermekte.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda astronotlar için faydalı robotlar çoktan göreve başladı bile. Bu robotlar, astronotların duygularını anlayabilmekte. Yanlış duymadınız, filmlerde gördüğünüz ve duyguları anlayan robotlar böylelikle gerçek olmuş oldu. Bu robotların, ISS’de görev yapan astronotlara çok yardımcı olabileceği belirtiliyor. Duyguları anlayan robotlar, duyguları anlamayan insanlara oranla büyük bir fırsat gibi görünüyor. ISS’de görev yapan robotların, duyguları anlayarak yapay zekada büyük bir aşama örneğini gösterdiği söyleniyor.
CNN International’da bahsi geçen haberde, ISS’de görev alan bu robotların, astronotların duygularını algılamalarını sağlayan özel kameralara ve ses dedektörlerine sahip oldukları belirtildi. Bu sensörlü kameralar sayesinde astronotun duyguları, robot tarafından algılanmakta. Projenin baş geliştiricisi IBM Watson Architect’ten Matthias Biniok, açıklamasında, robotların astronotlara refakatçi olması için bu projeyi geliştirdiklerini belirtti. Yani projenin asıl amacının uzayda astronotlara bir refakatçi sağlamak şeklinde bir düşünce ile ortaya çıktığı açıklandı.

Duyguları Algılayan Robotun İşleyişi
Bilimkurgu filmlerini aratmayan bu yenilikle birlikte, astronotlar, uzayda sevimli arkadaşlara sahip olmakta. Bu robot sahip olduğu sensörlü kameraları ile astronotun mutlu mu, üzgün mü, sinirli mi olduğunu kolaylıkla anlamakta. Bu robotlara “CIMON 2” adı verilmiş. CIMON 2, 2018 yılında uzaya gönderilen CIMON’dan elde edilen bilgiler sonucunda üretilmiş. Bu robot, 1940’lı yıllarda Japon çizgi roman kahramanı robot Simon’dan esinlenerek hayata geçirilmiş.
Geliştirilen bu özel robotların derin uzay çalışmaları için iyi bir refakatçi olacağı söyleniyor. Astronot duygularını algılayabilen robotların üç yıl süre ile ISS’de görev almaları bekleniyor. CIMON’un Türkçe karşılığı “Mobil Mürettebat Refakatçisi” anlamına geliyor. Yani robotlara, projenin amacına uygun bir isim koyulmuş. Bu özel refakatçi, gözlerinde yer alan iki kamera ile astronotun yüzündeki ifadeyi analiz etmekte. Robotun diğer beş kamerası ise robotun video kaydetmesi için ve robotun kendini rahatlıkla yönlendirmesi için eklenmiş. Bu sevimli refakatçiler, astronotların ilgisini çekmişe benziyor.