Daha çok ergenlik döneminde olan kız çocuklarında bazen aşırı tüylenme olduğu gözlemlenir. Bu hem fiziksel hem de psikolojik olarak, kişileri etkiler. Genellikle hormonsal sorunlardan kaynaklı olarak tüylenme de artış olur. Bu dertten muzdarip olan kişilerin, ilk olarak hormon değerlerine bakılması doğru olur. Aşırı tüylenme sorunu bazen genetik bazen de yapısal olarak görülür. En çok görülen sebepler arasında hormon dengesizliği, testislerden yoğun hormon salgılanması, yumurtalık kisti gibi çeşitli şeyler vardır. Doğumdan itibaren başlayabileceği gibi dana sonra da görülebilir.
Aşırı tüylenmeye çoğu kez, kilo alımı ve polikistik over sendromu da eşlik eder. Hirsutizm yani aşırı tüylenme sorunu, kadınlarda sırtta, göğüste ve yüz bölgesinde aşırı kıllanma ile kendini gösterir. Kıllar koyu renkte ve kalındır. Genel olarak erkek hormonuna bağlı bir durumdur. Tedavisi mümkündür. Kişisel bakım ile tedaviler sonuç verebilir. Aşırı tüylenme sorunu kendini bazı belirtiler ile ortaya koyar.
Aşırı Tüylenme Hirsutizm Belirtileri Nelerdir?
Aşırı tüylenme hirsutizm, vücuttaki sert ve koyu renkli kıllar görülmesi sonucu teşhis edilir. Genellikle tüylenmenin az görüldüğü yerlerde görülür. Özellikle göğüs, alt karın, uyluk ve yüz bu bölgelerden en çok görülenlerdir. Testosteron hormonu artışa geçmişse daha farklı belirtiler de eşlik eder. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Ciltte akne oluşumu
- Sesin kalınlaşması
- Kasların ağırlığında artış
- Memelerin daha küçük bir hale gelmesi
- Saçların yoğun ve sürekli olarak dökülmesi
gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşılır. Aşırı tüylenme sorununun nedenlerini de bilmek, buna göre bir tedavi uygulaması da önemlidir.
Aşırı Tüylenme ( Hirsutizm) Sebepleri?
Aşırı tüylenme tanısı doktor muayenesi ile mümkündür. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tanı koyulur. Hekimler ilk olarak kişiden genel öyküsünü dinlemek ister. Daha sonra ise kaç yaşında adet olunduğu ve düzenli olup olmadığı merak edilir. Bu hastalık ilk olarak ergenlik çağında görülür ve daha sonra ilerlemeye başlar. Adet düzeni bozulur. Tüyler kalın kıllar haline dönüşür. Aşırı tüylenme sorununun hangi boyutta olduğu ile ilgili net bir bilgi alınamaz. Doktorun muayenesine göre hangi derece olduğu tahmin edilir. Çoğu kadında görülen bir rahatsızlıktır. 100 kişiden 5’ in de görüldüğü saptanmıştır. Kadınlarda aşırı tüylenme sorununun bilinen nedenleri vardır. Bunlar genel olarak şu şekildedir:
- Polikistik over
- Cushing sendromu
- Yumurtalık tümörü ya da erkeklik hormonu üreten bir beze
- İlaç kullanımı
- Eşlerin kullandığı topikal ürünlerin ciltten temas etmesi
bu sebepler genel olarak, aşırı tüylenmeye sebep olur. Teşhis edebilmek için, yumurtalık muayenesi, mr, androjen gibi testlere bakılması gerekir. Tanı koyulduktan sonra uygun tedavi belirlenir.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi Nasıl Olur?
Aşırı tüylenme sorunu yaşayanlar için tedavi yöntemleri çeşitlidir. Genellikle epilasyon, lazer, ağda, ya da elektroliz gibi bakım yöntemleri uygulanır. Ayrıca ilaç tedavisine de başlanır. En iyi sonucu alabilmek için, iki şekilde tedavinin de uygulanması gerekir. Tedavi için verilen ilaçlar genel olarak, doğum kontrol haplarını içerir. Ayrıca anti androjen içeriklidir. İlaçlardan. İr etki görmek için mutlaka 6 aydan daha az kullanılmaması gerekir.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Aşırı tüylenme şikâyeti olan kadınlar bazı belirtileri gördükten sonra, ilk olarak jinekoloji doktoruna gitmelidir. Uzmanlar gerekli hormon değerlendirmelerini yapar. Kadınlık hormonu dışındaki diğer hormon değerleri için ise endokrinoloji bölümüne gitmek gerekir. Erken dönemde gitmek her zaman, tedavi açısından daha önemlidir. Aşırı tüylenme sorunu görüldüğünde kesinlikle ihmal edilmemelidir.