Onuncu yılına giren Google’ın Android işletim sistemi, şu anki bulunduğu konuma gelene kadar hangi önemli işlerin altına imzasını attı?
Sonrasında ise iOS uygulamasına dönüşen iPhone OS’un tersine , Android sistemi daha açık kaynak kodlu bir işletim programıydı. Linux çekirdeğini tercih eden Android, telefon tasarımcılarının kendilerine ait arayüzlerini oluşturmalarına imkan tanıyordu.
Android on yıllık bir süre zarfı içerisinde daha da büyüyerek tabletlerden, telefonlara, otomobillerden, televizyonlara, saatlerden başka akıllı cihazlara kadar pek çok bölgede kullanmaya başladı ve dünyanın en çok tanınan işletim sistemi haline dönüştü. İşte geride bıraktığımız on yıl içerisinde Android sisteminin yaşadığı en önemli zamanlar ve atlatmayı başardığı önemli anlar.
İlk Android’li Telefon Satışa Çıktı
2008 yılında piyasada yer alan HTC Dream (Amerika’da HTC Mobile G1), dünyada üretilen ilk Android sistemli akıllı telefonuydu. Kızaklı bir klavye haznesi bulunan cihaz, 3,17 inç (320 x 480) ekranla ve birde track ball ile müşterilerin karşısına çıktı.
iPhone 3G’nin tasarım aşamasından uzak kalmış olsa da, ilk altı ay içerisinde yaklaşık 1 milyondan fazla bir satış gösterdi.
İlk Samsung Galaxy S Ortaya Çıktı
Samsung’un ilk tasarladığı Android sistemli cihazı Galaxy i7500, 2009 yılında piyasadaki yerini almıştı. Bu telefon başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, Samsung şirketine Android sistemin potansiyelini göstermiş oldu. Galaxy S’in ilk versiyonu 2011 yılında piyasadaki yerini aldı. O zamanda bile Super AMOLED ekranla görüşür çıkan cihaz, Apple’ın zamanın en popüler telefonuna güzel bir alternatif olmuştu.
Yeni bir çağ açan Galaxy S2’nin piyasaya sürülmesi ile Samsung, çoğu tüketici için Android’li cihazların en değerli ismi olarak bilinmeye başlamıştı.
Google, Kendi Tasarladığı Telefonunu Yaptı
Tayvan menşeli HTC ile ortak çalışan Google, içimde üretici firmaların telefonların içine doldurduğu ek yazılımları içermeyen Nexus One’ı piyasaya sundu. Nexus One’ı satın alanlar, bunun yanında Android’in piyasaya sürülen en son sürümüne o an sahip olabiliyordu.
Nexus cihazının devamı niteliğinde olan Pixel serisi, günümüzde “stok” tercihini sunan en başarılı Android cihazları içeşrşnde görülüyor.
Android Marketin Açılışı
22 Ekim 2008 tarihinde start veren Android Market, oyunları ve uygulamaları yükleyip, satım almanıza imkan sağlıyordu. Daha sonra ismi Google Play Store olarak değişen mağazada günümüzde telefona benzer fiziksel şeylerde satın alınabiliyor.
Android Wear Akıllı Saatlere Geldi
Google şirketi, 2014 yılında akıllı saat sektörüne girme kararı aldı ve aksesuar olarakta kullanılabilir teknolojik sistemlere özel bir Android program tasarladı. Android Wear platformu, ilk zamanlar LG G Watch, çok kısa bir zaman sonrasında ise Moto 360 ve Samsung Gear Live kullanmaya başladı. Google’ın bu akıllı saat projesi zamanla bütün rağbet görmeye başladı.