Gün geçtikçe dijital dünyaya merak artıyor ve internet sitelerinin trendi gitgide yükseliyor. Bir internet sitesi sahibi iseniz, sitenizi ziyaret eden kullanıcılara kaliteli ve hızlı bir sayfa deneyimi sunmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca sayfa yüklenme hızı, arama motoru optimizasyonu (SEO) için de vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Görsel optimizasyonunuzu ve sayfa deneyiminizi ne kadar üst seviye de tutarsanız, sitenizde aynı oranda gelişme gösterir. Son zamanlarda popüler olan WebP resim formatı, PNG ve JPG gibi yaygın dosya biçimlerinden çok daha yüksek performans gösterdiği bilinenler arasına girdi. Peki, WebP tam olarak nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir?
WebP Nedir ?
WebP, Google’ın 2010 yılında ortaya çıkardığı bir resim formatıdır. Google, 2009 yılında çıkan Page Speed aracıyla beraber sayfa hız değerlerini önemsemeye başladı. Bunu üzerine diğer resim formatlarına göre çok daha sıkıştırılabilir olan ve kaliteden ödün vermeyen “WebP” formatını hizmete sundu. Bu sayede internet sitesi sahipleri, sitelerinin daha da yükselebilmesi ve gelişmesi için, PNG ve JPG formatı yerine daha hafif ve kaliteli WebP görseller kullanmaya başladı.
WebP formatı, PNG ve JPG gibi diğer popüler dosya biçimlerine göre sıkıştırmaya daha elverişli ve asla kaliteden ödün vermeyen resimler oluşturmada yardım eder. PNG ve JPG gibi resim formatlarına göre daha hafif bir boyuta sahiptirler. Böylelikle internet sitelerinde sıkça yaşanan sayfa hız sorununun büyük bir kısmı ortadan kalkmış olur.
Öte yandan WebP dosya biçimleri, çift taraflı sıkıştırmayı da aynı anda destekler. Hem lossy (kayıplı) hem de lossless (kayıpsız) sıkıştırma işlemler yapabilirsiniz. Kayıpsız sıkıştırma kaliteden ödün vermezken, kayıplı sıkıştırma ile dosya boyutunuz epey küçük hale gelir. Böylelikle Page Speed Insight yada diğer hız ölçüm araçlarına olumlu sonuçlar alma olasılığınız artar.

WebP Avantajları Nelerdir ?
WebP dosya biçiminin en büyük avantajı, kuşkusuz hızlı ve kaliteli sayfalar sunmaktır. PNG ve JPG gibi diğer popüler dosya biçimlerine göre çok daha avantajlıdır.
- Görselin boyutlarını çok daha hafif ve küçük seviyeler indirir.
- WebP, diğer dosya biçimlerine göre daha fazla sıkıştırılabilir.
- PNG’den tutunda GIF’e kadar bütün resim formatları WebP’e dönüştürülebilir.
- Diğer resim formatlarına göre ön belleğe daha hızlı yüklenir.
- Kayıpsız sıkıştırma özelliği ile diğer dosya biçimlerine göre çok daha kaliteli görseller sunar.
- Kaynak tüketim oranını en az düzeye indirir.
- Kayıplı (Lossy) ve kayıpsız (Lossless) olmak üzere iki farklı sıkıştırma yolunu destekler.
WebP Dezavantajları Nelerdir ?
WebP resim formatı, pek çok avantaj sağlasa da dezavantajları da maalesef ki var. Diğer dosya biçimlerine göre gerek sayfa hızı açısından gerek kalite açısından çok daha iyi olsa da, maalesef tüm tarayıcılar henüz WebP resim formatını desteklemiyor.
Şu anda Chrome, Edge, Opera ve Firefox tarayıcıları aktif olarak WebP formatını destekliyor. Diğer tarayıcılarda maalesef görsel gözükmeme durumları oluşabiliyor.